Mart 14, 2013

Papalık Seçimi;

COME TO PAPA!


Dünya gündeminde birkaç haftadır papa 16. Benedict ‘in istifası ve yeni papalık seçimi konuşuluyordu.İtalya’ya ve Vatikan devletine özel bir ilgim olduğundan seçimleri takip ediyordum.Papalık seçimleri aslında papanın ölümü üzerine yapılırdı ancak Benedict uzun zamandır -5 yüzyıl- yapılmayan bir şey yapıp papalıktan istifa etti.
Papalıktan neden istifa etti?
Eğer Hristiyan alemine önderlik etmek istiyorsan şunları yapabilmen gerekir;
  1. Kardinallerin arasındaki hırs ve makam çekişmelerini engellemek,
  2. Papazlarının suistimal ettiği çocukları kurtarabilmek
  3. Vatikan Bankasının kara para aklama skandalları na çözüm bulmak
  4. Halkın Hristiyanlığa olan sarsık inancını tamir etmek,
  5. Kilisenin geçmişte yaptığı zalimlikleri unutturacak iyilikler yapmak.

İstifa Eden Papa Benedikt

Bir din adamının en büyük özelliği yaratıcısına yakın bir ruha ve maneviyata sahip olmasıdır.Hırs,kin,iktidar gibi duygulardan uzak olmalı insanlara Tanrı’nın varlığını ve insanların ona yeniden yüzlerini dönmelerini sağlamalıdır.Benim anladığım bu en azından. Benedict ‘in bu saydıklarımı yapmaya ne fiziki gücü,ne muhakemesi vardı.Ne de bunları yaparken onu engelleyecek sisteme karşı arkasında duran birileri…
 
Ortaçağda durum çok farklıydı ama,devlet eşittir kiliseydi.Onun sözü ile seferlere çıktılar,insanları katlettiler,imtiyaz tanıdılar,savaştılar, barıştılar.Benedict’in ise 1945 ila 1981 yılları arasında Hollanda Katolik kiliselerinde gerçekleşen 10 bin ila 20 bin çocuğa keşişlerin taciz ve tecavüz etmesi olayından sonra bazı ülkelere gidip ailelere tazminat ödemek haricinde bir yaptırımı olamadı..
Kendi memleketi Almanya’da gençlerin %60 ı hiçbir dine mensup olmadıklarını söylediler mesela içi acımış mıdır?
 
 
Hem lider hem din adamı olunmaz bana göre,birini yapan diğerini yapamaz.Karar almak uygulama
yaptırmak dirayet gerektirir;80 yaşında adamı oraya yerleştirip dini lider gibi gösterince gülesim geliyor.Denilen o ki İsa Mesih’in evladı olarak görülür Papa,onun herhangi bir karar almaktan yoksun,zayıf,güçsüz olması başlı başına sistemin kendisine hakaret değil de nedir?
 Kurum ile amacı arasında büyük zıtlık varken,etrafımda bir sürü köpekbalığı varken,artık halk dahi kuruma güvenini yitirmişken ve ölmeme çok yakınlaşmışken gider sahil kasabasına yerleşir ölümü beklerim diye içinden geçirmiştir Papa Amca.
En azından bunun farkına varıp istifa etmiş olması bile bir farkındalık yaratmalıdır diye düşünüyorum.
 

Hristiyanların %42 sinin Latin Amerikalı olduğunu ama bugüne kadar hiç o bölgeden papa çıkmadığını biliyor musunuz?Şimdiye kadar öyleydi en azından;Arjantinli bir Papa(Jorge Mario Bergoglio ) seçildi,bu da başka bir ilk…Kendisine 1. Francis ismini vermesi de yeni çünkü geriye doğru bakarsanız aynı ismin I,II,III,VIII şeklide versiyonlarını görürsünüz…
Papa Francis bu anlamda yeni bir soluk getirir mi getirmez mi,Kilisenin itibarını toparlar mı,yeni bir açılım yapar mı zamanla göreceğiz…
Ama asıl merak ettiğim tüm dünyanın itibar ettiği bunun gibi kurumların bu kadar yozlaşması,çürümesine nasıl oldu da izin verildi?İyilik,mükemmellik tezahürü diye kurallarına uyulmasına zorlanan din olgusu nasıl oldu da çalıp çırpmaya,tecavüze,hırs ve kin gütmeye hatta geriye bakınca yağmaya ve toplu katliama izin verdi?
 
Neye inanırsanız inanın veya inanmayın;iyi bir insan, iyi niyetli bir ruhunuz olsun.O zaman her şeyden;
tüm kurumlardan,sistemlerden,devletlerden ve paranın alabileceklerinden daha üstün olursunuz…

3 yorum:

  1. Ne güzel söylemişsin.Her şeyden önce iyi bir insan olmak lazım.

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık :) keşke herkes bu anlattıklarının çeyreğini uygulasa.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler arkadaşlar:)

    YanıtlaSil

Aramızda yorum yapmadan duramayan kimler ;)