Şubat 26, 2013

Makyaj Temizliği ile Cilt Temizliği Ayrımı

Herkese selamlar   :)
Makyaj temizleme konusunda gözümün kestiği pek çok şeyi denemeye çalışıyorum.Göz ve yüz için ayrı ürünler kullanarak daha temiz bir cilt ve sonraki bakımı kolay kabul edecek gözenekler yaratma hedefindeyim.
Piyasada bu iş için;
Makyaj çıkarma sütleri,
Köpüren/köpürmeyen jel temizleyiciler,
Krem gibi ama su ile kullanılanlar,
Sensibio H2O gibi solüsyonlar,
Göz çevresine özel çift bazlı temizleyiciler veya sütler,(Çift baz yağlandırmayan formül masalı)
Makyaj temizleme mendilleri,
Özel pompası sayesinde köpürerek çıkan ürünler,(en sevdiğim)
Peeling etkili granüllü jeller bulunuyor/kullanılıyor.

Size kısa bir soru soracağım,
Cilt bakımınız makyaj temizleme ritüelinizden ayrı mıdır yoksa makyajı temizlediğinizde sizce farklı bir bakıma ihtiyacınız kalmıyor mu ?
Bu soruyu sorma nedenim,yukarıda bazılarını saydığım makyaj çıkarma işleminiz ne kadar yeterli,cildiniz ayrıca bir muameleye ihtiyaç duyuyor mu veya acaba kullandığınız ürünler cilt tipinize uygun mudur diye sorgulama yapmak.
Mesela kuru ve hassas bir cildiniz var diyelim.Lorealin peeling etkili jeli ile yüzünüzü temizlediniz,nasılsa o da temizliyor bu da diye düşünerek makyajımı da çıkarır nasılsa dediniz.
Dememişsinizdir canım...Yok artık daha neler.
Cildiniz karma,yanaklarınız kuru diyelim,biraz da sivilce serpiştirdim oraya buraya,
Makyajı temizlerken yanaklarınızdaki kuruluktan dolayı hassas olmanız gerektiğinin farkındasınız,zımparalayıcı ürünlerin yerine daha yumuşak bir şey denemeye karar verdiniz.Farkındalık süper!
Makyaj temizleme sütü ile temizlik yapıldı,oh misler gibi yumuşacık...Ama nedense yağlı bölgeler sanki daha bir yağlı gibi neden olabilir?
Ergenlikten beri yağlı cilt,sürekli bir sivilce problemi.Makyaj yapması ayrı sorun, çıkarması ayrı.Blogları okuya okuya öğrendik ki fondöten,kapatıcı kullanırken yağlı ciltlere özel olanları seçmemiz lazım orada sıkıntımız yok.Akşam gelip de çıkarırken yağlı ciltlere özel köpük/jel bir temizleyici ile yüzünüzü yıkadınız,kreminizi sürdünüz.
Peki sivilceler makyajın ertesi gününde neden çoğalır gibi gözüküyor ?

Makyaj temizliği ile cilt bakımı birbirinden iki farklı unsur olarak ele alınmalı;

!Her makyaj çıkaran ürün cildinize gereken temizlik ve desteği vermeyeceği gibi ;
Cilt tipinize uygun bakım ürünleri ile de makyajı çıkaramazsınız.!

O yüzden de makyaj sütü ile temizlik yapıp bırakmak,cilt bakımı için kullandığınız tonik ile makyaj temizlemeye çalışmak,cilt tipinize uygun olmayan kuruluk/yağlandırma yapacak ürünler kullanmak fark etmeden cilt sorunlarınızı artırabilir.
1-Kuru ciltler daha da kurutan,salisik asit gibi soyucu etkili, içinde peeling yapan tanecikler bulunan ürünlere yönelmemeli.

Tam tersine krem yapıda makyaj sütleri,hassas ciltlere özel geliştirilmiş köpürmeyen jeller gibi yıkama sonrası ph dengesini bozmayan ürünlere yönelmeli.
Makyaj sütü ile temizlik sonrasında asit içermeyen tonikler veya termal su içeren spreyleri kullanmalarını ayrıca tavsiye ediyorum.
Sonrasına mevsimine göre nemlendiricilerini kullanabilirler.
Kuru ve hassas ciltlerin derisi ince olduğundan yıpranmaya çok açıktır.Makyajı alkollü toniklerle değil içinde besleyici yağlar ve nemlendiriciler olan ürünlerle çıkarın.
2-Karma ve yağlı ciltler; cildinizi iyi tanımak ayrıca bir önem teşkil ediyor.

Kuru ciltlerin aksine bu noktada ben su kullanılan temizleyicileri şiddetle öneriyorum.Gün boyu üretilen yağ ve gözeneklerde biriken ürünler akşam parti verip erasmus kaynaşması yaparlar.Sabahına olabilecekleri düşünmek istemem şahsen:) Adım adım anlatayım bu kısmı;
Başlangıç-makyajı çıkarma:Benim önerim doğal içeriklere sahip ve makyajı arındırmaya yönelik bir ürün kullanmak.Ilık-sıcak arası bir su kullanın.(Her zaman soğuk su ile bitirin ki yüzünüzdeki kan dolaşımı artsın)
Önerim köpük temizleyiciler olsa da yağ dengesini bozmayan ve temiz içerikli herhangi birisini kullanabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken nokta çok kurutmaması,tahriş yaratmaması ve cilt tipinize uygun bakıma geçmeden evvel makyajdan arındırması.Yağ fazlasını alacağım derken derinizi geren,nemini çalan,cildin doğal koruma bariyerini çökerten ürünler bizden uzak yaradana yakın olsun!
Şimdi üzerine yağlı/karma ciltlerdeki sorunları gidermek için paralar kıydığımız sivilce kurutan,yağ dengesini düzenleyen,koruma bariyeri oluşturarak epidermisi gün boyu mikroplara karşı savunan bakım setine el atabiliriz.
Jel,tonik,krem,şifalı su ne istiyorsanız buyursunlar...

Derseniz ki öyle sivilceymiş,ağır akneymiş ben bilmiyorum;
O zaman alsın Bioderma H2o Sensibio misel solüsyonunu (veya benzerlerinden birini) makyajını temizleyip öyle bu işlemlere devam etsin.
Alkol oranı yüksek toniklerden kaçının.
Her şey bittiğinde ferahlamış bir cilt hissediyorsanız kendi yolunuzu buldunuz,ama kaşıntı,hassasiyet,parlama,bölgesel kızarıklık-tahriş gözlemlediniz ise yanlış bir adım atılmış demektir.

3-Asla Yapılmaması Gerekenler;
Sevgili yağlı cilt mensupları,lütfen gözlerinize o jeli değdirmeyin.Rica ediyorum hunharca köpürtüp yıkamayın.Ağlıyor arkanızdan sonra.
Sevgili kuru cilt sahipleri,cildim nasılsa kuru diye göz kapaklarınızı arko yağlı kremle silmeye çalışmayın,keza cildinizi de...
Göz kapağı ve gözaltı çok hassas bölgelerdir,yağlı veya kuru olsun çekiştirmeye,kurutmaya,kendi haline bırakılmaya gelmez.Erken yaşta nemsizlikten kaynaklı kırışıklıklar veya yağ butonlarına sahip olmak işten bile değil.Çözüm basit;göz çevrenizi uygun ürünlerle çok fazla ovalamadan temizleyeceksiniz.Bu kadar...

4-Makyaj Bazı Seçimi
Yağlı/Karma ciltler gözenek kontrolünü sağlamak için makyaj bazı kullanabilirler.Bunlar özel karma-yağlı ciltlere yönelik (Garnierdeki gibi) BB kremler,yağsız makyaj bazı,gözenek küçültücü ürünler,cilt bakımı serisindeki makyaj altına uygulanabilecek nemlendiriciler olabilir.
Akne sorunlu ciltler ise fondötenden ve gözenek tıkayan pudralardan lütfen uzak dursun.Renkli nemlendiricilere veya eczanede satılan İmex gibi ilaçlara yönelsinler.
(Sebamed anti pimple vs de olabilir)
Kuru/hassas ciltler BB kremler tam da size göre hem nemlendiriyor hem de bakım yapıyor,nem ihtiyacınız olduğundan da parlama veya dışarı verme sorunu çok daha az görülecektir.
Koruma faktörlü olanları tercih edilmeli.

Bugün ne öğrendik hadi özet geçelim ;
Cilt temizliği ile makyaj temizliği ayrı şeylerdir.
Cildimizin tipi ve sorunlarına uygun tedavi ürünlerini kullanmadan önce makyaj düzgünce arındırılmalıdır.
Göz çevresinin temizlik ve nemlendirilmesi ayrı gözetilirse daha genç bakışlara sahip kalabiliriz:)
Makyajımızı yapmadan önce deri ile arasına bir katman koyarsak,etkilerinden daha kolay korunabiliriz.Bunun için baz olarak cilt tipimize uygun ürünleri tercih etmeliyiz.
Hangi cilt tipi olursa olsun,yoğun alkollü,büyük tanecikli temizleyiciler kolayca hasar yaratabilirler.
Temizleme sonrasında rahatlamış,nem dengesi kaymamış,gerilmemiş,mikroplara karşı dayanıklı bir cilt görebilmek adına kullanılanların çok önemli olduğunu anladık.

Umarım faydalı bilgiler sunabilmişimdir.Herkes kendi cildine neyin iyi gelip gelmediğini daha iyi bilir,bazı önemli noktaları belirtmekte fayda vardır diye düşünüyorum.
Mutlu günler :)

18 yorum:

  1. Teşekkürler:)Ben uygulama şeklimi yazıp yanlış birşey var mı diye öğrenmek istiyorum.
    Cilt tipim karma.Elimdeki tüm ürünlerde karma ciltler için.
    Önce cildimi köpük temizleyici ile yıkıyorum.Gözlerimide yıkıyorum açıkcası :(
    Sonra göz makyaj temizleyicisi ile darmadağın olmuş göz makyajımı temizliyorum :)Tonikle tüm yüzümdeki makyaj kalıntılarınıda temizleyip su bazlı jel nemlendiricimi yüzüme uyguluyorum ve göz altımada göz altı nemlendirici mi uyguluyorum.Bazen yanak ve saç diplerim çok kuru geliyor nemlendiricisi daha fazla olan başka bir ürünle oralara takviyede yaptığım oluyor.
    Bunun dışında haftalık olarak 3 kere burun bölgeme yoğun olmak üzere tüm cildime peeling yapıyorum.Her hafta cilt tipime uygun maske uyguluyorum ve 2 haftada birde burun bandı kullanıyorum.
    Burnumda siyah nokta yüzümde bir iki sivilce mevcut yinede.Şunu şöyle yapsan daha iyi olur dediğin birşey nokta var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığın tonikten sonra yüzünde gerilme,kızarıklıklar oluyor mu?Buna dikkat etmen lazım,sürdüğün nemlendirici yetmiyorsa tonik fazla kurutuyor olabilir.
      Kullandığın nemlendirici yağsız olduğundan yanak,çene altı,şakak ve elmacık kemiklerine az gelebilir.Takviyeye devam et ama mutlaka dışarı çıkarken soğuk havalarda ayrıca bir ürün yanında bulunsun.haftada 3 peeling çok fazla,2 yeterli olur boşuna kurutma cildini,yanaklarını fazla ovuşturmadan yapmaya özen göster.Burnunla ilgili sıkıntın var gibi duruyor,gözeneklerini gidip bir güzellik merkezinde temizletip sonrasında gözenek küçültücü kremlerden kullanabilirsin.Sivilceler tek tük çıkıyorsa da la roche posay in effeclar A.I sını araştır;)

      Sil
    2. Teşekkür ederim uyarılarını dikkate alacağım bakalım umarım işe yarar:)

      Sil
  2. çok güzel bir konuya değinmişsin..cilt bakımı çok önemli..tamam makyaj malzemeleri artık süper ötesi,herşeyi kapatmak mümkün..ama mesela spordan sonra,yazın denizden çıkınca, şöyle pırıl pırıl sağlıklı bir ciltle hiç makyajsız dolaşabilmenin lüksü de hiçbirşeyde yok..ağır akne,vs sorunu olanlara elbette lafım yok tedavilerini sürdürecekler, ama sağlıklı bir cildin,zararlı ürünlerle, makyajlı uykuyla falan perişan edilmesini de kabul etmiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Nilgüncüm,makyajsız dolaşabilmek için asıl çabamız.Kullandığı kapatıcılardan göz altları yağ butonu olanlar,makyaj fırçası yüzünden yanakları sivilcelenenler,fondöten ısrarı ile cildine nefes aldırmayanlar.Ben bu kadar dikkat etmesem neler olurdu düşünemiyorum:)
      Duru bir ten ve canlı gözler en büyük güzelliktir...

      Sil
  3. Merhabalar,

    Ben olabildiğince doğal(alkol,paraben,birsürü zararlı vs. madde içermeyen) bir nemlendirici arayışı içerisindeyim.Kozmetikten ziyade eczane ürünü olabilir.Cildim karma.Önerilerinizi bekliyorum.

    Buarada herkesi bloğuma beklerim.
    http://wishingbeauty.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karma cildin varsa en doğrusu dermokozmetik ürünler olur.Bioderma,La Roche Posay,Avene,Darphin gibi markaları araştırarak cildine uygun bir nemlendirici bulabilirsin.
      Karma cildin de fazla yağlı veya fazla kuru bölgeleri,akne veya siyah noktalı halleri olabiliyor.O yüzden tedavi amaçlı mı yoksa sadece günlük bir nemlendirici ihtiyacında mısın ona karar vererek bunun gibi markaları satan bir eczaneye gidersen aradığını bulabilirsin :)

      Sil
  4. çok açıklayıcı bir yazı olmus =)
    bende bloguma beklerim.

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık :) Benim gözlemlediğim kadarıyla cilt bakımına gereken önem verilmiyor, birçok kişide görüyorum: Güzel makyaj malzemeleri fondoten pudra vs. ama temizleme ürününe bakıyorsun vasat ötesi. Sonra gelsin sivilceler lekeler, onları kapatmak için daha fazla makyaj malzemesi, böyle bir döngü :) Bu arada Mario Badescu ürünlerinden memnun kaldın mı? ben toniğine bayıldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel özetlemişsin olayı :)
      Makyaj çantasına baksak belki 500 liradan aşağı değildir..Ciltlerini yorarak yaş alırken önündeki seneleri düşünmeyenler o kadar çok ki,sonra aynı paraları kırışıklar,donuk cildini canlandırmalar için vermek durumunda kalacaklar çok kötü..
      Eveett daha onun postunu hazırlamadım ama hepsini kullandım canım,seaweed toniğini almıştım o süperdi mesela.Nemlendirici-hücre yenileyiciler vasat çıktı :/
      Düzenli kullandığım nemlendirici yağlandırma yaptı;göz kremi güzel nem verdi ama o kadar..
      Cilt tipime uygun olmadığına kanaat getirdim,biraz şişirmişler gibi geldi bana :P

      Sil
  6. Günlük nemlendirici ihtiyacını karşılaması yeterli benim için.Darphin'i daha önce kullanmıştım.Güzel bir ürün ama tam beklentimi karşılamadı.La Roche Posay veya Bioderma'ya bir bakarım.
    Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  7. Joker

    Çok güzel, bilgilendirici bi yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. çok yağlı bir cilde sahibim.ne kullanmamı önerirsiniz

    YanıtlaSil
  9. Bioder in cilt temizleme olarak BIO-CLEAN olarak 2 si 1 arada Temizleyici peeling Jel i çıkmış. harika bir ürün. denemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  10. Ya merhaba ben 16 yasinda ogrenciyim iki senedir fondoten kullaniyorum hergun eve gelir gelmez makyajimi temizliyorum lorealin jelini kullaniyorum daha sinra yuzumu havkuyla şimdiden sonra asiri derecede kuruyor nemlendirici surmessem olmuyor sizden istedigim bana kurutmayan bi temizleme onermeniz ve yuzumdr sivilcemsi kabarcıklar cikti esmer biriyim aslinda niye cikti acaba nasik gecer zeytinyagi suruyorum ama bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullandığın fondötenin son kullanma tarihine,senin cilt tipine uygun olup olmadığına ve sürme tekniği ve miktarına dikkat etmen lazım..Fazla sürersen,elinle veya fırçayla sürerken temizliğine dikkat etmezsen fondöten kaynaklı sivilceler çıkabilir..Derinin nefes almasına izin vermen için bb kremleri kullan derim çünkü yaşın bence fondötene hiç uygun değil...bioderma nın pore finer ını makyaj altına kullanırsan fondötenden daha az etkilenir..Bunun yanında cildin hassas kuru bir cilt tipi ise hassas ciltlere özel temizleyici ürünler kullan mutlka,güneş kremini de eksik etme ;)

      Sil
  11. Cok guzel bilgilendirmissiniz tesekkurler..cildim karma 35 yasindayim ve bu yasima kadar sivilce sorunu yasadim 6 aydir clinique anti bilemish serisini kullaniyorum sivilcelerimden kurtuldum :) su anda yuzumde neredeyse hic sivilce yok nemsizlik var bundan sonra hangi urunleri kullanmami onerirsiniz?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ben 18 yaşındayım kullandığım ürünlere dikkat etmeye çalışıyorum çünkü hala ergenlik devam bb krem kullandığım da dermoskin temizleme ürünleri olarak da seba med temizleyici köpüğü ve nemlendiricisi tonik olarakta gül suyu kullanıyorum sizce doğru mu yapıyorum benden daha tecrübeli kişilerin görüşlerine ihtiyacım var

    YanıtlaSil

Aramızda yorum yapmadan duramayan kimler ;)